EU podržala studijsko putovanje kulturnih radnika u prijestolnice Evropske kulture

Bez autora
Oct 23 2011

Panel diskusija, o studijskom putovanju koje je organizovano u okviru projekta finansiranog od strane EU "Sarajevo na raskršću svijeta – The Crossroads to Stay", održana je u petak u Sarajevu. Moderator panela bio je dr Miloš Ćuruvija, poznati stručnjak za turizam, koji je sa sudionicima projekta već kreirao kulturne rute u Sarajevu. Diskusija tokom panela je bila usmjerena na korištenje tema muzeja i arhitekturalne raznolikosti Sarajeva kako bi se poboljšala turistička ponuda na polju kulturnog turizma. Osim kreiranja turističkih ruta i promocije kulturno - historijskog naslijeđa, ovaj projekt će ojačati kapacitete osoblja kulturnih institucija i gradskih turističkih vodiča. Također će doprinijeti i daljem razvoju institucionalnih kapaciteta kako bi uspješno odgovorili izazovima jačanja i harmonizacije turističke ponude Sarajeva. Studijsko putovanje u Beč, Berlin, Pariz i Rim bilo je organizovano za 12 predstavnika državnih i kulturnih institucija koje sudjeluju u aktivnostima projekta, s krajnjim ciljem sticanja novih znanja i usvajanja iskustava od kolega iz drugih zemalja.

EU poodržala studijsko putovanje kulturnih radnika u prijestolnice Evropske kulturePanel diskusija, o studijskom putovanju koje je organizovano u okviru projekta finansiranog od strane EU "Sarajevo na raskršću svijeta – The Crossroads to Stay", održana je u petak u Sarajevu.

Moderator panela bio je dr Miloš Ćuruvija, poznati stručnjak za turizam, koji je sa sudionicima projekta već kreirao kulturne rute u Sarajevu.

Diskusija tokom panela je bila usmjerena na korištenje tema muzeja i arhitekturalne raznolikosti Sarajeva kako bi se poboljšala turistička ponuda na polju kulturnog turizma. Osim kreiranja turističkih ruta i promocije kulturno - historijskog naslijeđa, ovaj projekt će ojačati kapacitete osoblja kulturnih institucija i gradskih turističkih vodiča. Također će doprinijeti i daljem razvoju institucionalnih kapaciteta kako bi uspješno odgovorili izazovima jačanja i harmonizacije turističke ponude Sarajeva.

Studijsko putovanje u Beč, Berlin, Pariz i Rim bilo je organizovano za 12 predstavnika državnih i kulturnih institucija koje sudjeluju u aktivnostima projekta, s krajnjim ciljem sticanja novih znanja i usvajanja iskustava od kolega iz drugih zemalja. Delegacija iz Bosne i Hercegovine se tokom drugog studijskog putovanja susrela s predstavnicima kulturnih institucija, turističkim vodičima i stručnjacima iz Beča, Berlina, Pariza i Rima. Posjetili su vrlo atraktivne i popularne muzeje, te razmijenili iskustva sa svojim kolegama u vezi s tehnikama, ponudama, privlačenjem turista i promovisanjem muzeja.

Projekat “Sarajevo na raskršću svijeta” finansiran je od strane Evropske Unije iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u iznosu od 300.000 evra, a ukupna vrijednost projekta je 355.586 evra. Fondacija Mozaik je inicijator i implementator projekta.

Cilj projekta je poboljšati sadržaj i kvalitetu cjelokupne turističke ponude u Sarajevu, te promovisati zajednički brand 13 objekata od velikog kulturno-historijskog značaja za grad: Zemaljski muzej BiH, Muzej “Alija Izetbegović“, Ars Aevi - Muzej savremene umjetnosti Sarajevo, Umjetnička galerija BiH, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Kuća Alije Đerzeleza, Sebilj, Bijela Tabija i Muzej grada Sarajeva sa svojih pet depadansa: Muzej Jevreja BiH, Muzej „Sarajevo 1878 – 1918“, Brusa bezistan, Despića kuća i Svrzina kuća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik